Aarne Simula

Toimitusjohtaja Aarne Simulan katsaus 

24.2. – 31.12.2022

Wetteri on yrittäjäohjattu autoalan kasvuyhtiö, jonka pitkässä historiassa vuosi 2022 oli suurten muutosten aikaa. Toukokuussa perheyhtiön omistus vaihtui, kesäkuussa ilmoitimme listautumisaikeesta ja käynnistimme siihen tähtäävän yritysjärjestelyn Soprano Oyj:n kanssa. Joulukuun 15. päivä soitimme pörssin kaupankäyntikelloa Oulussa Wetterin pörssitaipaleen aloituksen merkiksi. Samalla käynnistyi uusi voimakkaan kasvun aikakausi.  

Autoalalla on käynnissä voimakas murros. Jakelutiemallit muuttuvat kohti agenttimallia, ala digitalisoituu, autoilu sähköistyy ja ympäristövaatimukset kasvavat. Muutokset synnyttävät uudenlaisia investointi- ja osaamistarpeita. Kehitys ajaa pirstaleista autokauppaa keskittymään suurempiin yksiköihin ja alan toimijoiden määrä vähenee. Tämä kehitys on Wetterin kasvustrategian keskeinen ajuri.  

Wetterin vahvuus muutoksessa perustuu Wetterin kokonaisvaltaiseen liiketoimintamalliin ja vuosien näyttöön johtaa kasvua menestyksekkäästi. Meillä on Suomen laajin merkkivalikoima laadukkaita huolto- ja myyntimerkkejä, laaja-alainen osaaminen ja pitkäaikaiset luottamukselliset suhteet alan toimijoihin. Monimerkkistrategia automyynnissä ja huollossa sekä raskaan kaluston liiketoiminta ovat kaikki myös orgaanisen kasvun tärkeitä elementtejä, jotka tuovat vakaata kassavirtaa ja tasaavat liiketoimintariskejä.  Digitaalisuuden ja data-analytiikan hyödyntämisessä olemme olleet edelläkävijöitä jo pitkään. Näiden eväiden varaan me rakennamme myös tulevaisuuden menestyksemme.    

Autoalalle vuosi 2022 oli haastava. Vuoden alkupuolella komponenttipulasta johtuva uusien autojen huono saatavuus vei autojen ensirekisteröinnit ennätysalhaisiin lukemiin. Vaikka tilanne helpottui hieman vuoden lopussa, on tavalliseen tasoon vielä matkaa.   

Wetterillä henkilöautoliiketoiminnan liikevaihto laski hieman uusien autojen saatavuuspulan takia. Samalla tilauskanta kasvoi ennätyslukemiin, ja uusien autojen tilauskanta katsauskauden lopussa oli 82,7 miljoonaa euroa. Sähkö- ja hybridiautojen osuuden kasvu henkilöautojen kokonaismyynnistä nosti myytyjen autojen keskihintaa. Myymistämme autoista 60 prosenttia oli vähäpäästöisiä. Huolto- ja varaosapalvelut jatkoivat tasaisella urallaan viime vuonna, ja varaosamyynnissä nähtiin liki viisi prosenttia kasvua verrattuna vuoteen 2021.    

Raskaan kaluston osalta laskutus säilyi hyvällä tasolla vuoden 2022 aikana. Myös uusien kuorma-autojen tilauskanta kehittyi hyvin ja oli 20,1 miljoonaa euroa katsauskauden lopussa. Wetteri Power kirikin oman toimialueensa markkinajohtajaksi lähes 44,7 prosentin markkinaosuudella yli 10 000 kg:n kuorma-autoissa.  Kuorma-autojen huoltosopimusten kattavuus oli korkea, melkein 83 prosenttia. Wetteri Powerin edistynyt data-analytiikkaa hyödyntävä huoltopalvelu pitää kuorma-autot mahdollisimman tehokkaasti ajossa ja optimoi huollot oikeaan ajankohtaan. Tämä lisää asiakasuskollisuutta ja tuo tasaista kassavirtaa yhtiöön.  

Meitä wetteriläisiä on maaliskuussa 2023 jo yli 900. Wetterin työsuhteet ovat perinteisesti olleet pitkiä, mikä kertoo sekä viihtymisestä että henkilökunnan sitoutumisesta työhönsä. Sitoutumisen ja luottamuksen lisäksi arvoihimme kuuluvat rohkeus ja hyvät tulokset. Me tiedämme, että luottamus ansaitaan olemalla luottamuksen arvoisia joka päivä. Arvojemme ohjaamina aiomme jatkossakin panostaa pitkiin työsuhteisiin, henkilöstön osaamiseen ja hyvinvointiin. Se on keskeinen menestyksen avain ja asiakastyytyväisyyden tae. 

Vuosi 2023 näyttää autoalan kannalta suotuisammalta. On odotettavissa, että vuoden loppuun mennessä ennätyssuuria tilauskantoja päästään purkamaan. Inflaation hidastuminen ja taittuminen sekä koronnostojen päättyminen tulevat niin ikään virkistämään autokauppaa. Alkuvuonna 2023 sekä kuorma-autokauppa että vaihtoautokauppa ovat Autoalan tiedotuskeskuksen tilastojen mukaan jo selkeästi piristyneet.  

Vuosikymmenien autoalan kokemuksella katson tulevaisuuteen luottavasti: kysynnän hetkellinen lasku tulee rekyylinä takaisin. 

autoalan tilastot kuorma-autot Nasdaq listed omistus päästötön autoilu Sijoittajablogi sijoittajille strategia Wetteri