Uusien autojen tilausmäärä on elpymässä – ensirekisteröinnit vielä matalalla

Uusien autojen tilausmäärä on elpymässä – ensirekisteröinnit vielä matalalla

Autoalan tiedotuskeskus julkisti tänään uusien autojen rekisteröintiä koskevat tilastot alkuvuoden osalta. Alkuvuoden aikana on rekisteröity 32 393 henkilöautoa, mikä 14,1 prosenttia viime vuoden tammi-toukokuun lukemaa alemmas. Sen sijaan uusien autojen tilausmäärä on elpymässä, ja tänä vuonna uusia autoja on tilattu 10 prosenttia viime vuotta enemmän. Korkotason maltillistumisen odotetaan lisäävän uusien autojen kysyntää.

Ensirekisteröidyistä henkilöautoista on alkuvuoden aikana ollut noin 27 prosenttia täyssähköautoja ja noin 21 prosenttia ladattavia hybridejä. Bensiiniautojen osuus alkuvuoden ensirekisteröinneistä ollut noin 47 prosenttia ja dieselautojen noin 6 prosenttia.

Käytettyjen autojen kauppa kasvoi toukokuussa hieman

Autoliikkeissä käytettyjen henkilöautojen kauppaa käytiin toukokuussa 0,8 prosenttia viime vuoden toukokuuta vilkkaammin. Alkuvuoden aikana käytettyjä autoja on autoliikkeissä myyty noin 7 prosenttia viime vuotta vilkkaammin. Käytettyjen autojen kauppa on kasvanut yhtäjaksoisesti jo yli vuoden ajan. Kesästä ja syksystä odotetaan vilkasta vaihtoautokaupassa.

Paketti- ja kuorma-autojen rekisteröinneissä laskua

Uusia pakettiautoja rekisteröitiin toukokuussa yhteensä 889, mikä on noin 24,0 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden toukokuussa. Pakettiautoja on ensirekisteröity alkuvuoden aikana 4 241, mikä on noin 6,2 prosenttia viime vuoden tammi-toukokuuta vähemmän.

Kuorma-autojen ensirekisteröinnit jäivät 9,4 prosenttia viime vuoden toukokuun lukemista. Kuorma-autoja ensirekisteröitiin toukokuussa yhteensä 327. Yli 16 tonnin painoluokan kuorma-autoja on alkuvuoden aikana ensirekisteröity 1 265, joka on 0,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Keskiraskaita 6–16 tonnin kuorma-autoja on alkuvuonna rekisteröity 73, joka on 11,0 prosenttia viime vuotta vähemmän. Kevyitä alle 6 tonnin kuorma-autoja on rekisteröity 316, joka on 10,7 prosenttia viime vuoden alkua vähemmän.

Tieliikenteen päästöt vähenivät viime vuonna

Tieliikenteen kasvihuonekaasupäästöt vähenivät viime vuonna noin 3,9 prosentilla vuoteen 2023, kertoo Tilastokeskuksen julkaisema kasvihuonekaasupäästöjen ennakkotilasto. Tieliikenteen kasvihuonekaasupäästöt olivat viime vuonna noin 8,9 milj. hiilidioksiditonniekvivalenttia. Laskuun ovat vaikuttaneet mm. raskaan liikenteen vähäisempi liikennöinti ja osaltaan autokannan sähköistyminen.

Liikenteen päästöjä on Suomessa tavoitteena vähentää 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasoon nähden. Päästövähennystavoitteessa ollaan noin puolivälissä – liikenteen päästöt olivat vuonna 2023 noin 27 prosenttia alemmat kuin vuonna 2005.