Autoalan tiedotuskeskus: Kuorma-autojen rekisteröinnit kasvussa, myös käytettyjen autojen kauppa on vilkastumassa

 

Autoalan tiedotuskeskus julkisti 1.2.2023 autoalaa koskevat tilastot tammikuulta 2023. Kuorma-autoja ensirekisteröitiin tammikuussa yhteensä 395, joka on 7,0 prosenttia enemmän kuin vuoden 2022 tammikuussa. Yli 16 tonnin painoluokan kuorma-autoja rekisteröitiin tammikuussa 286, joka on 7,9 prosenttia enemmän kuin vuoden 2022 tammikuussa. Raskaiden kuorma-autojen rekisteröinnit ylittivät jo pitkä aikavälin tammikuun keskiarvon noin 5,5 prosentilla.

Keskiraskaita 6–16 tonnin kuorma-autoja rekisteröitiin tammikuussa 22, joka on 16,1 prosenttia viime vuotta suurempi. Kevyitä alle 6 tonnin kuorma-autoja rekisteröitiin 87, eli 3,6 prosenttia viime tammikuuta enemmän.

Volvo saavutti vuonna 2022 Suomen kaikkien aikojen korkeimman raskaiden yli 16 tonnisten kuorma-autojen markkinaosuuden, 42,5 %. Wetteri Power Volvon virallisena jälleenmyyjä- ja huoltopalvelukumppanina niin ikään jatkoi oman alueensa markkinajohtajana raskaan kaluston myynnissä. Lue lisää

Aikaisemmin tammikuussa Autoalan tiedotuskeskus julkisti vuoden 2022 tilastot, joista ilmeni, että henkilöautojen ensirekisteröinnit olivat jääneet ennätysalhaisiksi. Syynä tähän olivat uusien autojen saatavuushaaste ja toimitusvaikeus, jotka puolestaan johtuivat autonvalmistajia vaivanneesta pitkään jatkuneesta komponenttipulasta. Raportissaan Autoalan tiedotuskeskus arvioi, että ennätyksellisiä tilauskantoja päästään purkamaan kuluvan vuoden lopulla.

Käytettyjen autojen kauppa piristyi tammikuussa

Käytettyjen henkilöautojen kauppa on tammikuun aikana vilkastunut selvästi syksyyn ja alkutalveen verrattuna. Autoliikkeissä tehtyjen käytettyjen autojen kauppa vilkastui tammikuussa noin 4,0 prosentilla viime tammikuuhun verrattuna. Autoliikkeiden vaihtoautovarastot ovat tammikuussa hieman pienentyneet.

Autoliikkeiden tammikuussa myymistä käytetyistä autoista noin puolet oli bensiiniautoja ja noin kolmannes dieselautoja. Ladattavien autojen osuus oli noin 9 prosenttia. Osuudet ovat olleet samaa suuruusluokkaa koko viime vuoden ajan. Hybridiautojen ja ladattavien autojen osuus on ollut kasvusuunnassa, sillä niiden osuus autokannasta on kasvanut. Autoliikkeissä myydään pääosin alle 10-vuotiaita autoja ja myös autoliikkeiden käytettyjen autojen kaupassa käyttövoimaosuudet vastaavat näin ollen melko tarkalleen alle 10-vuotiaiden autojen käyttövoimajakaumaa. (aut.fi)