Vaihtoautokauppa käy vilkkaana, uusien autojen kaupalle odotetaan kasvua kevään aikana

Autoalan tiedotuskeskus julkisti tammikuun autokaupan tilastot 1.2.2024. Tammikuussa rekisteröitiin 6 589 uutta henkilöautoa, mikä on 8,2 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammikuussa. Myös pakettiautoja ensirekisteröintiin viime vuoden tammikuuta vähemmän. Uusia pakettiautoja ensirekisteröitiin 785, mikä jää 8,2 prosenttia viime vuoden tammikuun lukemista. Korkotason kasvu ja inflaation vaikutus on näkynyt uusien autojen kaupassa, ja alkuvuoden rekisteröintien odotetaankin jäävän viime vuoden lukemia pienemmiksi.

Kevään aikana uusien autojen kysynnän ennakoidaan jo hieman elpyvän, sillä talouden taantumasta odotetaan lyhytaikaista ja autojen rahoitukseen heijastuva korkokanta on kääntymässä laskuun. Myös Tilastokeskuksen keräämät tiedot kuluttajien luottamuksesta ovat alkuvuonna olleet hieman viime vuotta valoisampia ja auton ostoaikeet aiempia kuukausia yleisempiä. Uusien autojen lyhentyneet toimitusajat osaltaan tulevat lisäämään kiinnostusta myös uusien autojen hankintaan.

Kuorma-autoja ensirekisteröitiin tammikuussa yhteensä 366, joka on 7,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammikuussa. Yli 16 tonnin painoluokan kuorma-autoja rekisteröitiin tammikuussa 282, joka on 1,7 prosenttia vähemmän kuin viime tammikuussa. Raskaiden kuorma-autojen rekisteröintimäärä on tästä huolimatta suuri, sillä se ylittää pitkän aikavälin tammikuun keskiarvon noin 7 prosentilla. Keskiraskaita 6–16 tonnin kuorma-autoja rekisteröitiin tammikuussa 23, mikä on 9,5 prosenttia viime vuotta suurempi. Kevyitä alle 6 tonnin kuorma-autoja rekisteröitiin 61, mikä on 30 prosenttia viime vuoden tammikuuta vähemmän.

Käytettyjen autojen kauppa jatkui vilkkaana

Autoliikkeissä käytettyjen henkilöautojen kauppaa käytiin noin 8 prosenttia viime vuoden tammikuuta vilkkaammin. Käytettyjen autojen hinnat ovat viime vuoden aikana hieman laskeneet, mikä on osaltaan lisännyt kiinnostusta auton vaihtoon.

Autoliikkeiden tammikuussa myymistä vaihtoautoista yhteensä 57 prosenttia oli bensiiniautoja ja noin 29 prosenttia dieselautoja. Ladattavien hybridien osuus oli noin 10 prosenttia ja täyssähköautojen noin 4 prosenttia.

Sähköistyminen hidastuu

Täyssähköautojen osuus uusien autojen rekisteröinneistä jäi tammikuussa viime vuoden lukemia pienemmäksi, noin 24 prosenttiin. Viime vuonna hieman yli kolmannes ensirekisteröidyistä autoista oli täyssähköautoja. Viime vuonna rekisteröitiin poikkeuksellisen paljon täyssähköautoja, sillä tilauskannassa oli paljon jo aiemmin tilattuja sähköautoja, joiden tuotantoa komponenttipula hidasti. Viime vuonna kilpiin päätyi paljon tilauskannassa olleita sähköautoja, joille oli haettu kotitalouksille suunnattua 2 000 euron hankintakannustetta. Täyssähköisten henkilöautojen hankintatuen hakuaika päättyi vuoden 2022 lopussa. Autoilun päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi autokannan uudistumine ja sähköistyminen on kuitenkin tärkeää – samalla liikenneturvallisuus paranee.

.