Autojen toimitusajat palanneet normaalille tasolle

Autoalan tiedotuskeskus julkisti tänään lokakuun autokaupan tilastot. Lokakuussa ensirekisteröitiin 6 451 henkilöautoa, mikä on 4,1 % enemmän kuin vuosi sitten. Raskaan kaluston tammi-lokakuun rekisteröinnit roimasti edellisvuotta korkeammalla tasolla.

Tammi-lokakuussa on rekisteröity yhteensä 75 033 henkilöautoa, joka on 8,6 prosenttia viime vuotta enemmän. Alkuvuoden rekisteröinnit ovat edelleen noin 14 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvoa alemmat. Ensirekisteröintien määrän on ennakoitu kasvavan tänä vuonna noin 87 000 autoon, mikä ylittää tälle vuodelle annetun alkuperäisen arvion selvästi. Uusien autojen saatavuutta haitannut komponenttipula on selätetty, ja uusien autojen toimitusajat ovat palautuneet normaalille tasolle, n. 3-4 kuukauteen.

Kuluvaa vuotta on leimannut vaihtoautokaupan vilkastuminen. Viime vuoden lokakuusta autoliikkeissä tehty vaihtoautokauppa kasvoi 12 prosenttia viime vuoden lokakuun tasosta ja oli n. 5 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella. Koko vuoden aikana vaihtoautokauppa on käynyt n. 6 prosenttia edellisvuotta vahvemmin.

Tammi-lokakuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista 33,5 prosenttia on ollut täyssähköautoja ja 20,2 prosenttia ladattavia hybridejä. Ladattavien autojen osuus on kasvussa myös käytettyjen autojen kaupassa, alkuvuoden aikana noin 6,8 prosenttia autoliikkeiden kautta myydyistä käytetyistä autoista on ollut ladattavia hybridejä ja noin 3,5 prosenttia täyssähköautoja. Liikenteelle asetettujen päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi autokannan uudistumista ja sähköistymistä

Kuorma-autoja rekisteröitiin lokakuussa 8,1 prosenttia viime vuotta vähemmän. Rekisteröintien pieni määrä johtuu elokuussa voimaan tulleesta ajopiirturivaatimuksesta, joka aikaisti syksylle aiottuja rekisteröintejä elokuun puolelle. Tammi-lokakuussa on rekisteröity yhteensä 2504 raskasta, yli 16 tonnin kuorma-autoa, mikä on 22,6 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavalla jaksolla. Keskiraskaita 6–16 tonnin kuorma-autoja on lokakuun loppuun mennessä rekisteröity 162, mikä on 22,7 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Kevyitä alle 6 tonnin kuorma-autoja on tänä vuonna rekisteröity 772, eli noin 30,4 prosenttia viime vuotta enemmän.