Lähettäjä poisti kuvan. Autoalan Tiedotuskeskus

Autojen ensirekisteröinnit nousussa, vaihtoautokaupassa selvää kasvua

Autoalan tiedotuskeskus julkisti 1.6.2023 autokaupan kehityksestä alkuvuoden aikana, toukokuun loppuun saakka.

Toukokuussa rekisteröitiin 9 435 uutta henkilöautoa, mikä on 18,8 prosenttia enemmän kuin viime vuoden toukokuussa. Alkuvuoden aikana on rekisteröity yhteensä 37 711 henkilöautoa, joka on 4,4 prosenttia viime vuotta enemmän. Alkuvuoden lukema on jäänyt pitkän aikavälin keskiarvosta 18 prosenttia.

Toukokuun valoisat lukemat ovat peräisin viime vuonna ennätykselliseksi kasvaneen tilauskannan purkautumisesta. Pitkään jatkunut komponenttipula alkaa helpottaa. Samalla uusien autojen tilauksia on tehty tavanomaista vähemmän, sillä kasvanut korkotaso ja inflaatio heikentävät kotitalouksien ja yritysten mahdollisuuksia autohankintoihin.

Käytettyjen henkilöautojen kauppaa on alkuvuoden aikana tehty viime vuotta vilkkaammin. Autoliikkeissä tehtyjen käytettyjen autojen kauppojen määrä oli toukokuussa 7,9 prosenttia viime vuoden toukokuuta suurempi. Käytettyjen autojen kaupan kasvu heijastelee uusien autojen kysynnän heikkenemistä – epävarmoina aikoina käytetyn auton hankintaan on matalampi kynnys kuin uuden auton hankintaan.

Pakettiautoja ensirekisteröitiin toukokuussa 1 169, joka on 36,6 prosenttia enemmän kuin viime vuoden toukokuussa, jossa komponenttipula oli syvimmillään. Alkuvuoden aikana on rekisteröity yhteensä 4 519 pakettiautoa, mikä on 2,4 prosenttia viime vuotta vähemmän. Myös pakettiautoissa ollaan takamatkalla pitkän aikavälin rekisteröintitilastoihin nähden – tammi-toukokuun lukemat ovat noin 24 prosenttia alemmat kuin keskimäärin viitenä viime vuonna.  

Kuorma-autoja ensirekisteröitiin toukokuussa yhteensä 361, joka on 17,2 prosenttia enemmän kuin viime vuoden toukokuussa. Yli 16 tonnin painoluokassa kuorma-autoja on alkuvuoden aikana rekisteröity yhteensä 1 270, joka on 24,0 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Keskiraskaita 6–16 tonnin kuorma-autoja on toukokuun loppuun mennessä ehtinyt kilpiin 82, joka on 20,6 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Kevyitä alle 6 tonnin kuorma-autoja on tänä vuonna rekisteröity 354, joka on 14,9 prosenttia viime vuotta enemmän.